Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iadesi ertelendi

İstanbul’da ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’nin ölümüne yol açan Timur Cihantimur ve Cihantumur’u önce Mısır’a daha sonra ise ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok’un iadesiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Mahkeme, Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iadesini onayladı fakat savunma avukatlarının talebi üzerine 28 günlük ek bir yasal süre tanıdı.

EYLEM TOK’UN AVUKATI İTİRAZ ETTİ

Tok’un avukatı Jennifer M. Herrmann, müvekkilinin iadesinin durdurulması için mahkemeye başvururken başvurunun ardından davaya bakan savcı Kristen Kearney, mahkemeye sunduğu dilekçede ABD hükümetinin sürece dair tutumunu açıkladı.

Savcı Kearney, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, mahkemenin onayına rağmen Tok ve oğlunun Türkiye’ye teslim edilmesine yönelik bir emir çıkmayacağını ve 28 gün boyunca iade işleminin yapılmayacağını ifade etti. Süreç boyunca Tok ve Cihantimur’un hukuki itiraz haklarını kullanmalarına fırsat tanınacağı belirtildi.

28 GÜNLÜK BİR SÜREYE SAHİPLER

Savcılığın dilekçesinde, Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un mahkemenin iade kararına itiraz edebilmeleri için 28 günlük bir süreye sahip oldukları kaydedilirken bu süre içinde Habeas Corpus başvurusu yapılırsa mahkeme bu başvuruyu değerlendirmeden iade sürecinin ilerlemeyeceği ifade edildi. Fakat mahkeme, Habeas başvurusunu reddederse ABD Dışişleri Bakanlığı Tok ve oğlunun iadesi için teslim emri çıkarılabileceği belirtildi. Teslim detayları hakkında mahkeme aksi yönde bir karar almadığı sürece, iade işleminin bu noktadan itibaren herhangi bir zamanda yapılabileceği iletildi.

Savcılığın dilekçesinin ardından, Hakim Donald L. Cabell dava hakkında elektronik bir karar sisteme girdi ve “Mahkeme, ABD hükümetinin sunduğu Eylem Tok’un iadesine ilişkin onay ve taahhüt belgesini imzalayarak Dışişleri Bakanlığı’na iletecek. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı bu belgenin kayda geçtiği tarihten itibaren 28 gün boyunca Tok’u Türkiye’ye teslim etmeyecek. Tok’un bu süre içinde Habeas Corpus dilekçesi sunması durumunda, mahkeme bu başvuruyu değerlendirmeden ABD yönetimi iade sürecini ilerletmeyecek.” ifadelerini kaydetti.

İADELERİNE KARAR VERİLMİŞTİ

Davaya bakan Hakim Donald Cabell, 11 Şubat günü Timur Cihantimur ve Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesinin uygun olduğuna hükmetmiş ve Türkiye ile ABD arasında yürürlükte olan Suçluların İadesi Anlaşması kapsamında sanıkların Türkiye’ye teslim edilmesine karar vermişti.

Related Posts

Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası Rusya’dan açıklama

Kremlin’den Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, “Erdoğan Rusya’nın önerisine tam destek verdiğini ifade etmiş ve İstanbul’da görüşmeler için bir mekan sağlamaya hazır olduğunu vurgulamıştır” denildi.

Satılığa çıkarılan evin içi ayı kaynıyor!

305 bin sterline satılığa çıkarılan bir evin içerisini görenler gözlerine inanamıyor. Dışarından sıradan gibi görünse de aslında durum öyle değil!

İtalya’da batan lüks yatın çıkartılması çalışmasında bu sefer dalgıç hayatını kaybetti

İngiliz milyarder Lynch’in de bulunduğu yedi kişinin hayatını kaybettiği yat kazası sonrası lüks yatın denizden çıkarılma çalışması devam ediyor. İtalyan polisi ön çalışmalar sırasında bir dalgıcın öldüğünü duyurdu.

ABD ile Çin arasındaki müzakereler devam ediyor

ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimlerini hafifletmeye yönelik müzakereler bugün de devam etti. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng’in liderliğindeki heyetler, İsviçre’nin Cenevre şehrinde dün başlayan karşılıklı …

Hindistan ve Pakistan arasında kırılgan ateşkes

Hindistan ile Pakistan arasında nükleer silahlara sahip iki komşunun dört gün boyunca sürdürdüğü şiddetli çatışmaların ardından sağlanan ateşkes, pazar sabahı itibarıyla büyük ölçüde korunuyor. Çatışmalarda yaklaşık 70 kişi hayatını kaybederken …

ABD’nin üst düzey politikacı ve temsilcileri serbest bırakılan Rümeysa Öztürk’e basın toplantısında eşlik etti

Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle yaklaşık 6 haftadır gözaltında tutulmasının ardından serbest kalan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, eğitim gördüğü Massachusetts eyaletine döndü. Kefaletle serbest bırakıldığı gün avukatlarıyla geceyi Louisiana’da geçiren Öztürk, ilk uçakla Boston’daki Logan Airport havalimanına indi. Öztürk’ü havalimanında karşılamaya gelen ABD Senatörü Ed Markey, Kongre Üyesi Ayanna Pressley ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatları da Türk öğrenciyi basın toplantısında yalnız bırakmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir