Altının ons fiyatında merkez bankalarının etkisi!

Jeopolitik Riskler Altın Fiyatlarını Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump‘ın göreve gelmesiyle birlikte uyguladığı politikalar, küresel ekonomik aktivitede endişelere neden oluyor. Jeopolitik riskler ve ABD Merkez Bankası (Fed) politikalarındaki belirsizlikler, emtia piyasasında sert dalgalanmalara yol açıyor.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, Rusya’nın 8-10 Mayıs zafer günü nedeniyle bir ateşkes ilan edebileceğini ancak Ukrayna’nın bu süre zarfında dronlarla saldırı düzenleyebileceği spekülasyonları olduğunu belirtti. Bu durumun altın fiyatlarında önemli bir artışa neden olabileceğine dikkat çekti.

Manukyan, Hindistan-Pakistan gerilimi durumunda altın fiyatlarının yükselebileceğini ancak bunun finansal bir dinamik olmadığını vurguladı. Ayrıca, kur hareketlerinin bazı ülkelerde fiyatların yükselmesine sebep olduğunu ve bu durumun altın talebini azalttığını söyledi.

Merkez bankaları açısından, global gidişatın 3200-3300 dolar arasında büyük bir fark yaratmadığını belirten Manukyan, önemli olanın dolar likiditesi olduğunu ifade etti.

Altının kısa vadede değer kaybedebileceğini belirten Manukyan, jeopolitik gerginliklerin devam etmesi durumunda altının etkilenmeyeceğini ve altın/gümüş rasyosunun finansal sistemdeki kaygılar nedeniyle 100’e kadar çıkabileceğini dile getirdi.

Bakır ve Gümüş Piyasası

Manukyan, ABD’nin eylemleri sonucu Çin’in imalat sektörünü vuracağını ve bu durumun talepte zayıflamaya neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, altından farklı olarak gümüşün finansal sisteme entegre olmadığını ve piyasaların iyi olduğunda spekülatif bir yükseliş yaşayabileceğini ifade etti.

Gümüşün altından ayrı bir değerlendirme gerektirdiğini söyleyen Manukyan, altın/gümüş rasyosunun 100’ün üzerine çıkabileceğini, ancak sistem üzerindeki tartışmalar devam ettiği sürece normalleşmenin zor olacağını belirtti.

Enflasyonu tetikleyecek bir Fed politikası veya ABD’nin anlaşmazlık yaşadığı ülkelerin tahvillerinden çıkmaya başlaması durumunda ABD tahvillerinin cazibesini kaybedebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Türk baharatı ve aromatik bitkileri 156 ülkede yemekleri tatlandırıyor

Türk baharatı ve aromatik bitkileri 5 kıtadaki 156 ülkede yemekleri tatlandırırken, sektör geçen yıl 250 milyon dolarlık ihracatla ülke ekonomisine katkı sağladı.

Yurt dışı sitelerinden alışverişlerde kişisel bilgi paylaşımına dikkat

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yurt dışı sitelerden alışverişlerde hem kişisel bilgilerin hem de banka bilgilerinin kaydedildiğini belirtti.

ABD’deki petrol sondaj kulesi azaldı

ABD’de bulunan petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 4 adet azalarak 479’a geriledi.

Borsadaki kayıp 40 günde 1,5 trilyon lira oldu

19 Mart ve sonrasıyla başlayan olaylar neticesinde Borsa İstanbul BIST 100 endeksindeki kaybın 40 günlük bilançosu 1,5 trilyon lira oldu.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi imalat sanayinde 13 aylık duraklama

İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye İmalat PMI verisi nisan ayında da değişmeyerek 47,3 seviyesinde gerçekleşti. Üretim ve siparişlerdeki durgunluk sürerken, sektör üst üste 13. ayda da daralma sinyali verdi.

S&P Global beklentilerini revize etti: Dolar/TL için çarpıcı yıl sonu tahmini!

Küresel ekonomideki belirsizliklerin derinleştiğini belirten S&P Global Ratings, Türkiye için büyüme, enflasyon, işsizlik ve dolar/TL kuru tahminlerini güncelledi. Kurum, doların 2025’te ortalama 43 TL olacağını öngörürken, enflasyonun aynı yıl yüzde 33’e ulaşacağını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir