Araştırma: Bir gecelik uykusuzluk bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor

Bir Gece Uykusuz Kalmanın Bağışıklık Sistemine Etkisi

Bilim insanları, sadece bir gece uykusuz kalmanın bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

The Journal of Immunology’de yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, genç ve sağlıklı bireylerin 24 saat boyunca uyumamaları durumunda bağışıklık hücrelerinde önemli değişiklikler meydana geliyor. Uykusuzluğun bağışıklık sistemine olan etkisi konusunda yapılan çalışmalar, sistemin uyku düzenine son derece hassas olduğunu ve kısa süreli uykusuzluğun bile inflamasyona yol açabileceğini ortaya koyuyor. Eğer bu değişiklikler uzun vadede devam ederse, diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma riski artabilir.

Araştırmada, bağışıklık sisteminin önemli bileşenlerinden biri olan ‘monositler’ detaylı bir şekilde incelendi. Monositler, vücudu dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı koruyan hücrelerdir ve üç farklı gruba ayrılırlar: Klasik, orta düzey ve klasik olmayan monositler. Özellikle klasik olmayan monositler, vücutta iltihaplanmayı fark ederek bağışıklık tepkisini düzenler.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, 237 sağlıklı yetişkinin uyku düzenini ve bağışıklık hücre profillerini incelediklerini aktardılar. Sonuçlar, obez bireylerin uyku kalitesinin düşük olması ve vücutlarında yüksek seviyelerde inflamasyon bulunmasıyla ilişkilendirildi. Ayrıca, 24 saat boyunca uykusuz bırakılan sağlıklı bireylerde de benzer değişikliklerin meydana geldiğine dair bulgular elde edildi.

Araştırmanın lideri Dr. Fatema Al-Rashed, günümüzde uyku düzeninin giderek bozulduğunu belirterek, “Teknolojinin ilerlemesi, artan ekran süreleri ve değişen sosyal alışkanlıklar, düzenli uyku saatlerimizi olumsuz etkiliyor. Bu uyku düzensizlikleri, bağışıklık sistemimizi ve genel sağlığımızı olumsuz etkileyebilir” dedi.

Dr. Al-Rashed, uyku sağlığının toplum sağlığı açısından önemini vurgulayarak, “Teknoloji kullanımına yönelik kılavuzlar ve iş yerlerinde uyku dostu uygulamalar gibi önlemler, iltihaplanmaya dayalı hastalıkların yayılmasını engellemekte etkili olabilir” şeklinde konuştu.

(DHA)

Related Posts

Karın ağrısı sandı, meğer taşmış! Hurma ile zeytin tek suçlusu: ‘Kimse yutmasın’

92 yaşındaki Şerife Ay, eşini kaybettikten sonra çocuklarının yanına taşındı. Sağlığı yerindeydi ta ki o geceye kadar. Aniden başlayan şiddetli karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Acilen ameliyata alınan yaşlı kadının bağırsağından çıkanlar ise doktorları bile şoke etti. Peki, Şerife Ay’a ne olmuştu?

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Doğurganlık neden azalıyor?

İnfertilitenin halk diliyle kısırlığın, ülkemizde yaygın görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Cihat Ünlü, ‘‘Her 7 çiftten birinin infertil olduğunu saptadık. Bu çok ciddi bir kamu sorunudur’’ diye konuştu.

Uzman uyardı: ‘Güneş ışınlarından her mevsim korunulmalı’

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirterek, “Güneş kremi yalnızca yazın değil, güneş ışınlarının etkili olduğu her mevsimde kullanılmalıdır” dedi.

Karaman’da Bir Adam Evinde Ölü Bulundu

Karaman’da 39 yaşındaki adam evinde ölü bulundu KARAMAN – Karaman’da 39 yaşındaki adam, arkadaşı tarafından evinde ölmüş halde bulundu. Olay, akşam saat 22.40 sıralarında Gazi Dükkan Mahallesi 128. Sokak’ta bulunan 2 katlı müstakil evin ikinci …