Erzincan Organize Sanayi Bölgesi’nde 2022 yılında bir girişimcinin kurduğu 18.000’i kapalı 71.500 metrekarelik pelet fabrikası üretime devam ediyor. Fabrikanın çatısı ile bahçesine yerleştirilen güneş panellerinden elde edilen enerjiyle doğal orman
Pelet üretimi için pek çok alternatif bulunduğunu fakat çam odunu ile talaşın en kalitelisi olduğunu söyleyen Kalbur, “Biz de Erzincan’da yüzde 100 çamdan, ladin ve köknar ağaçların karışımı ile pelet üretmekteyiz. Fabrikada saate 5 ton üretim kapasitesine sahibiz. Kurduğumuz fabrika bölgenin en büyük pelet fabrikasıdır. Aynı zamanda Türkiye’de bu metrekarede en büyük pelet üretim tesisini Erzincan’a kazandırmış olduk. Ürettiğimiz peleti Sivas, Tunceli, Erzurum ile Sinop’tan Artvin’e kadar olan Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ne pazarlamaktayız. Ham madde noktasında hiçbir sıkıntımız yok. Bu da keresteciliğin Erzincan’da ve bölgemizde çok güçlü olmasından kaynaklanıyor” dedi.
Pelet sektörünün ülkemizde son 10 yıldır devam ettiğini ancak gelecekte daha çok artacağını belirten Kalbur, doğal gazın bulunmadığı bölgelerde insanların fosil yakıt yerine aynı kaloriye sahip çevre dostu pelet yakıtına yöneldiği bilgisini verdi. Doğalgazın evler ile sanayideki kullanım ücretlerinde farklılık olduğunu söyleyen Kalbur, şöyle konuştu: “Sanayide kullanılan doğal gazın metreküp fiyatları evlere göre çok yüksek. Tabii ülkemizde bulunan fabrika sahipleri, işletmeler ve iş insanları şu anda çevreci yakıt olan pelete yönelmeye başladı. Biz sektörde yeni olmamıza rağmen şu anda birçok fabrika ile pelet bağlantımız var ve yakıtını temin ediyoruz. Türkiye turizm alanlarında fosil yakıtların tüketilmesi yasak. Bu nedenle ya doğal gaz ya da çevre dostu pelet yakıtını tüketmeleri gerekiyor.”