Gazze’de tünel değil örümcek ağı: ‘724 kilometre uzunluk, 15 kat derinlik, 5700 giriş!’

ABD merkezli The Wall Street Journal, ABD ve Avrupa destekli siyonist İsrail’in Hamas tünelleri karşısındaki acizliğini gözler önüne serdi.

Hamas’ın Gazze’de oluşturduğu tünellerin tahmin edilenden 2 kat fazla olduğunu, uzunluğunun 724 kilometre, derinliğin 15 kat, giriş sayılarının ise 5 bin 700’ü bulduğu bildirildi.

TÜNELLER GAZZE’NİN YÜZÖLÇÜMÜNDEN BİLE DAHA UZUN

The Wall Street Journal’in haberinde, Gazze Şeridi’ndeki tünel ağının İsrail’in bu zamana kadar öngörülen uzunluğun daha üstünde olduğu belirtildi. İsrail’in Aralık 2023 raporlarında Gazze’deki tünel ağının 250 mil olarak kaydediliyordu. Fakat gerçekte 350 ila 450 mil uzunluğunda olduğu belirlendi. 350 mil 563 kilometre, 450 mil ise 724 kilometre yapıyor. Gazze Şeridi’nin 365 kilometrekare olduğu göz önünde bulundurulduğunda, tünel ağlarının çok katmanlı olduğu anlaşılıyor.

EN DERİNİ HAN YUNUS’TA… TAM 15 KAT!

ABD’li ve İsrailli yetkililere göre 560 ila 720 kilometre uzunluğunda olduğu düşünülen tünel ağının 160 kilometresi, Gazze Şeridi’nin orta kısmında bulunan Han Yunus’un altında yer alıyor. CIA ve MOSSAD’a göre Hamas’ın en güçlü olduğu Han Yunus bölgesindeki tünel ağları, 15 kat derinliğe kadar ulaşabiliyor.

ABD ve İsrail istihbaratına göre Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar, hiçbir zaman Refah şehrine gitmedi. Sinvar, operasyonları uzun süredir Han Yunus’taki bir yer altı karargahından yürütüyor.

GAZZE’NİN HER NOKTASINDA ÇIKIŞ VAR

İşgalci İsrail Ordusu’nun raporlarına göre Gazze’deki dev tünel ağının 5 bin 700’den fazla girişi olduğu belirtiliyor. İsrail, boyutu ve şekli birbirinden farklı olan tünel giriş-çıkışlarının çok azını bulabildi.

AMACA GÖRE TÜNEL

Sıcak çatışmaya girmek için kullanılan tünellerle silah üretmek için kullanılan tünellerin farklı türlerde olduğu, Hamas liderleri için tasarlanan tünellerin ise daha karmaşık bir yapıya sahip olduğu aktarılıyor. Bazı tünellerin, bir kişinin tek başına yürüyebileceği kadar dar olduğu bilinirken bazılarının ise metro hattı büyüklüğünde olduğu ve içinde araba dahi sürüldüğü biliniyor.

6 BİN TON BETONLA ÖRÜLEN DİRENİŞ KALELERİ

İşgalci İsrail Ordusu’nun Ocak 2024’te edindiği istihbarata göre Hamas, Gazze Şeridi’ni işgalci İsrail’in saldırılarından korumak için tasarladığı geniş tünel ağları için 6 bin tondan fazla beton ve bin 800 tondan fazla çelik kullandı. Hamas’ın, Gazze Şeridi’ni baştan aşağı saran ve işgalci İsrail’e büyük zararlar veren tünel ağları için on milyonlarca dolar yatırım yaptığı ifade ediliyor.

7 AYDIR YÜZDE 80’İ SAPASAĞLAM

İşgalci İsrail’den ve ABD merkezli çeşitli kaynaklardan edinilen bilgileri tam olarak teyit etmek mümkün olmasa da bilgiler, birbirinden farklı kaynaklar tarafından aşağı yukarı doğrulanıyor. İşgalci İsrailli yetkililerin açıklamalarına göre İsrail, bu zamana kadar bu tünellerin sadece yüzde 20’sini imha edebildi. Tünellerin yaklaşık yüzde 80’i ise hâlâ sapasağlam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx