Hangi Bitki Çayı Neye İyi Geliyor? Papatya, Isırgan Otu, Türk Çayı, Adaçayı… Şifasını Bilerek İçin

Papatya Çayı: Çok yönlü iyileştiricidir

Papatya çayı gerçek anlamda çok yönlü bir çay olarak kabul edilir ve nesiller boyu kadınların regl ağrılarını hafifletmekte kullanılır. Çay, vücut üzerinde dezenfekte edici ve sakinleştirici etkisi olan esansiyel yağlar ve antispazmodik maddeler içeren, yalnızca papatya bitkisinin çiçek başlarından oluşur.

Papatya çayı mide-bağırsak şikayetleri, kramplar, şişkinlik, karaciğer ve safra kesesi sorunları, karın ağrılarının yanı sıra soğuk algınlığı, ateş, iç huzursuzluğu gibi çeşitli şikayetlerde de kullanılabilmektedir. Papatya çayının içindeki aktif maddeler aynı zamanda antibakteriyel özellikleriyle de bilinir ve zararlı bakterilerle savaşmaya yardımcı olur.

İpucu: Papatya çayı özellikle soğuk algınlıklarında da sıcak suya eklenerek solunabilir. Balgam söktürücü etkisi vardır.

Adaçayı: Ağrıyı hafifletir

Burnunuz akıyor ve boğazınız mı yanıyor? Daha sonra bir fincan adaçayı içmeniz tavsiye edilir. Papatyaya benzer şekilde, boğaz ağrısını ve öksürüğü anında hafifleten antiinflamatuar esansiyel yağlar da içerir. Nane ailesi olarak adlandırılan bitki, ateşiniz çıktığında aşırı terlemeye karşı da savaşır. Adaçayı çayı genellikle mide ağrıları için içilir ve özellikle şişkinliğe iyi gelir.

İpucu: Boğaz ağrısında adaçayını günde birkaç kez gargara yapmak daha da etkilidir.

Isırgan otu: Metabolizmayı uyarır

Isırgan otu çayı her derde deva mı? İlk bakışta alışılmadık gibi görünen şey aslında oldukça önemli. Çünkü bitki dokunulduğunda acı verici reaksiyonlara neden olurken, çayı gerçekten harikalar yaratabilir. Isırgan otu çayının vücudun arındırılmasına, metabolizmanın uyarılmasına ve organizmamızdaki toksinlerin atılmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Tırtıklı yapraklardan yapılan çayın aynı zamanda kanı temizleyici ve kan yapıcı etkisi vardır ve bu nedenle mesane çaylarında sıklıkla kullanılır. Ayrıca bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı olur, idrar söktürücü etkisi vardır ve bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlarını destekleyici etki gösterebilir.

İpucu: Isırgan otu çayının tadını sevmiyorsanız biraz limon ve bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

Siyah çay: dolaşıma iyi gelir

Siyah çayın yeşil çaya kıyasla daha kötü bir itibarı vardır. Çok fazla kafein içerdiği ve uykuya dalmayı zorlaştırdığı söyleniyor. Siyah çay kafein içerir ve kafeine duyarlı olan herkes yatmadan önce bundan kaçınmalıdır. Ancak siyah çayın kafein içeriği kahvenin yarısı kadardır. Ancak tüketmek için olumlu gerçekler de var: Siyah çay kardiyovasküler sistemimizi destekler ve kalp hastalıklarının veya diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir. İçerdiği kafein aynı zamanda dolaşımı da uyarır.

İpucu: Türk çayına 2-3 karanfil atarak içerseniz gün içerisindeki yorgunluğu atmaya yardımcı olur.

Yeşil çay: Çok sayıda sağlıklı antioksidan

Yeşil çay, sağlığımıza olumlu etkileri olan bol miktarda C vitamini ve antioksidan içerir. Ayrıca yeşil çay metabolizmamızı hızlandırır, kalp-damar hastalıkları riskini ve yüksek kolesterol seviyesini azaltır. Diğer bir avantajı ise dişlerimizi diş çürümesinden koruyan yüksek flor içeriğidir. Bu nedenle yeşil çay sadece lezzetli bir içecek değil aynı zamanda sağlıklı beslenmenin de önemli bir parçasıdır.

İpucu: Siyah çay gibi yeşil çay da kafein içerir ve bu nedenle yatmadan önce içilmemelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx