Komplo teorisi üretenlere gün doğdu: Sosyal medya devi beyin okuyacak

Meta, özelliklekonuşma güçlüğü çeken hastalar için çığır açan bir yöntem üzerinde çalışıyor. Beyin sinyallerini elektroensefalografi (EEG) ve manyetoensefalografi (MEG) yöntemleriyle okuyan yapay zeka, kişinin ne düşündüğünü tahmin edebiliyor. Üstelik, bu teknoloji beyin implantlarına gerek kalmadan kullanılabiliyor.

İlk denemelerde EEG ve MEG yöntemleri ayrı ayrı test edildi. Sonuçlar oldukça dikkat çekici:

  • EEG ile yapılan tahminler, günümüzde kullanılan beyin implantlarına yakın bir doğruluk seviyesine ulaştı.

  • MEG yöntemi ile yapılan tahminler ise %80 doğruluk oranına erişerek büyük bir başarı sağladı.

Ancak MEG yöntemi, manyetik olarak korunan özel odalar gerektirdiği ve deneklerin test sırasında hareketsiz kalması gerektiği için uygulanması oldukça zor bir süreç olarak görülüyor.

TESTLER DEVAM EDİYOR

Meta, ilk testlerde başarıya ulaşmasına rağmen şu an için yalnızca sağlıklı bireyler üzerinde çalışıyor. Beyin hasarı almış bireylerde aynı başarı oranının yakalanıp yakalanamayacağı belirsizliğini koruyor. Bu kapsamda Meta, 35 gönüllü ile denemelerine devam ederken, projeye destek sağlamak amacıyla Rothschild Vakfı Hastanesi’ne 2,2 milyon dolarlık bir bağış yaptı.

META GERİDE KALMIŞ OLABİLİR

Meta, yapay zeka alanında kendi dil modellerine sahip olsa da, sektördeki rekabet giderek kızışıyor. Özellikle ChatGPT ve DeepSeek gibi yapay zeka modellerinin piyasayı hızla domine etmesi, Meta’nın geride kaldığı yönündeki yorumları artırıyor.

Ancakyapay zeka ile beyin okuma teknolojisi Meta için yepyeni bir fırsat olabilir. Yapay zeka dünyasının her geçen gün daha da hareketlendiği bu dönemde, Meta’nın bu çığır açan gelişmeyleyarışı yeniden şekillendirmesimümkün mü? Önümüzdeki süreçte teknoloji dünyası bu sorunun yanıtını bekliyor

Related Posts

Huawei ICT Day 2025: Endüstriyel dönüşümde yeni adımlar İstanbul’da tartışıldı

Huawei, 18 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirdiği ICT Day 2025 etkinliğinde, yapay zekâ, bulut bilişim, 5G ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi teknolojilerin sanayiye entegrasyonuna odaklandı. Etkinlik, sektör temsilcileri ve iş ortaklarını bir araya getirerek üç ayrı sektörel oturumla tamamlandı.

iPhone 17 serisinde RAM artışı olmayabilir!

Apple, iPhone 17 serisinde beklenen RAM artışını gerçekleştiremeyecek. Şirketin tedarik zincirinde yaşanan kısıtlamalar ve artan üretim maliyetleri nedeniyle, 12 GB RAM yükseltmesinin tüm modellere uygulanması iPhone 18 serisine ertelendi. iPhone …

Apple, Mac deneyimini iPad ve iPhone’lara taşıyor!

Apple son güncellemeler ile birlikte; iPad, iPhone ve Mac arasındaki farkı daha da azaltıyor. Yeni iPadOS ve iOs sürümleri, iPad ve iPhone kullanıcılarına Mac benzeri deneyimler sunarak cihazların kullanım şeklini değiştirmeye hazırlanıyor. Apple …

Luksor Dikilitaşı’nın gizemi: Üzerinde bilinmeyen yedi yeni gizli mesaj bulundu

Mısır’ın görkemli tarihinin Paris’teki temsilcisi Luksor Dikilitaşı, üzerindeki karmaşık hiyerogliflerle binlerce yıldır gizemini koruyor. Ancak Mısır bilimci Dr. Jean-Guillaume Olette-Pelletier’in sıra dışı incelemeleri, anıtta daha önce fark edilmemiş yedi gizli mesajı gün yüzüne çıkardı.

‘Uzay sandığı’ açılıyor: Ay’ın sırları ortaya çıkacak

Çin, Ay’dan getirdiği kaya ve toprak örneklerini uluslararası bilim dünyasının erişimine açıyor. Bu adım, Ay’a dair yepyeni sırların gün yüzüne çıkmasını sağlayabilir. Ayrıca ABD detayı da tarihsel bir dönüm noktası olabilir…

Türkiye’de haftanın en çok izlenen dizi ve filmleri belli oldu!

JustWatch tarafından paylaşılan güncel verilere göre Türkiye’de dijital platformlarda en çok izlenen dizi ve filmler belli oldu. 14 Nisan – 20 Nisan tarihleri arasındaki verileri kapsayan listede Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, BluTV …