Konut fiyatlarında dikkat çeken değişim! Bu iller 3 büyük şehri solladı

Milliyet.com.tr/ÖZEL Türkiye’de konut fiyatlarında artış hızı birçok ilde enflasyonun altında kalsa da mayıs ayı itibarıyla özellikle bazı şehirlerde enflasyonun üzerinde artışlar gösterdi. Özellikle bazı küçük şehirlerde fiyat artışları İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirleri geçti. Peki bu illerde konut fiyatları neden daha fazla artıyor? En çok artış hangi illerde yaşandı? 3 büyükşehirde konut fiyatları ne durumda?

KONUT FİYATLARININ EN ÇOK ARTIŞ GÖSTERDİĞİ İLLER

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de konut fiyatlarında artış hızı birçok ilde enflasyonun altında kaldı. Tabi bazı şehirlerde enflasyonun üzerinde artışlar dikkat çekti.

Doğu illerinde ve bazı küçük şehirlerde fiyat artışlarının yüksek seyrettiğini görebiliyoruz. Büyükşehirlerin ortalamasına bakarsak bazı illerimizde artışlar şu şekilde gerçekleşti: Erzurum, Eskişehir, Ordu, Van gibi bölgelerde yıllık bazda konut fiyat artışı yüzde 60’ı aştı.

Erzurum’da bu yüzde 78, Eskişehir’de yüzde 66, Ordu’da yüzde 65, Van’da yüzde 64 gibi artışlar oldu. Bununla beraber daha çok artışın yaşandığı küçük şehirlere baktığımızda satılık metrekare fiyatları Tunceli’de yüzde 97, Iğdır’da yüzde 96, Bitlis’te yüzde 93, Ardahan’dan yüzde 91, Bayburt’ta yüzde 88 oranlarında oldu.

Kars’ta yüzde 77 seviyesinde artış yaşandı. Ağrı’da yüzde 80 seviyesinde artış görüldü. Doğu ve Güneydoğu illerinde artışların yüksek seyrettiğini görebiliyoruz.

BU ŞEHİRLERDE FİYATLARIN DAHA FAZLA ARTMASININ NEDENİ NE?

Bunun en önemli nedenlerinden birisi şüphesiz buralardaki fiyat değişimlerinin sonradan etkisini göstermesidir. Maliyet artışları bu illere geç yansıyor.

İŞTE FİYATLARIN DAHA AZ ARTTIĞI BÜYÜKŞEHİRLER!

Reel bazlı düşüşün yaşandığı illere baktığımızda büyükşehirlerde İstanbul’da artışlar yüzde 38’de kaldı. Mersin’de yüzde 37’de, Adana ve Malatya’da yüzde 34, Antalya’da yüzde 33 seviyesinde kaldığını söyleyebiliriz.

3 BÜYÜKŞEHİRDE FİYATLAR NE KADAR ARTTI?

BETAM verilerine baktığımızda Türkiye’de ortalama satılık metrekare ilan fiyatları yaklaşık 28 bin TL seviyelerinde. İstanbul’da konut fiyatlarında yıllık bazda yüzde 38’lik artış var. Ankara’da yüzde 53 civarında, İzmir’de yüzde 43 civarında artış var. Ortalama satılık metrekare fiyatları İstanbul’da 39 bin TL iken, Ankara’da 21 bin, İzmir’de 32 bin TL seviyelerinde.

‘ENFLASYONA GÖRE DÜŞÜŞ VAR’

Reel fiyatlarında yıllık değişim oranına baktığımızda ülke genelinde yüzde 16’lık düşüş var. Reel bazlı yani TÜFE’den arındırılmış fiyatlar İstanbul’da yüzde 18, İzmir’de yüzde 15 seviyelerine kadar geriledi. Ankara’da reel bazlı düşüş yüzde 10 seviyelerinde kaldı. Ülke genelinde ve üç büyük ilde ortalama konut fiyatları son 1 yılda reel bazda ucuzladı diyebiliyoruz.

Fiyatların reel bazda birkaç ay daha düşüş göstermesi mümkün. Üçüncü çeyrek sonrasında fiyatların enflasyon seviyelerinde kalacağını değerlendiriyoruz.

‘3 BÜYÜKŞEHİRDE KİRALAR SON 6 AYDIR ARTIYOR’

Son 6 aylık periyoda baktığımızda yani kasım ayından bu yana İstanbul’da ortalama konut kira bedelleri 160 TL bandından 210 TL bandına kadar yükseldi. Fiyatlar yükselmeye başlıyor. Sıfır dairelerde bu rakamlar 250 TL’leri zorlar hale geldi.

Ankara’da kiralık konutlar daha fazla arttı. Metrekarede ortalama kasım ayında 110 TL olan kira fiyatı şu anda 160 TL seviyelerinde.

İzmir’de kira fiyatlarında genel bir artıştan bahsedebiliyoruz. Kasım, aralık gibi 140 TL, 150 TL olan kiralar şu anda 180-190 TL seviyelerine doğru çıkıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx