Ulaş Gölü, Kuşların Yeni Yuvası Haline Geldi!
Ulaş ilçe merkezinde yer alan ve 2016 yılında ‘Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan’ olarak ilan edilen Ulaş Gölü, nesli tükenme tehlikesi altındaki elmabaş patka ördeği başta olmak üzere birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Sakarmeke, yeşilbaş ördek, angut, uzunbacak ve hatta flamingolar, gölde barınıyor. Geçtiğimiz yıl su seviyesinde yaşanan azalma endişe yaratmış olsa da bahar yağmurlarıyla göl eski görünümüne kavuştu. Bu yıl yağışların bol olmasıyla birlikte göl, ilçe halkını sevindirdi. Göle ek olarak, göçmen kuşların yavrulama alanı olarak kullandığı sulak alanlar da suyla dolup taştı. Mayıs ayı itibariyle flamingolar dahil göçmen kuşlar bölgeyi ziyaret etmeye başladı.
KURAKLIK ERKEN BAŞLADI
Kar yağışları ve bahar mevsimindeki yağmurlarla normale dönen göl, sıcak havalardan ve azalan su kaynaklarından etkilenmeye başladı. Gölün ilçe merkezine doğru olan kısmında su seviyesi 100 metreye kadar gerilerken, zeminde çatlaklar oluştu. Göl yanındaki sulak alan, özellikle flamingoların uğrak yeri olarak tamamen kurudu ve beyaz bir tortuyla kaplandı. Kuşların bölgeden ayrılmasına neden olan su azalması, kuraklık endişesini artırdı. 40 günlük aralıklarla havadan çekilen görüntüler ise tehlikeyi ortaya koydu. Göle yakın oluşan bataklık benzeri görüntüler nedeniyle sinek popülasyonu artarken, bu durum ziyaretçi sayısında azalmaya yol açtı.
Göldeki su seviyesinin azalmasında yağışların kesilmesi, azalan kaynak suları ve yapılan tarımsal sulama faaliyetlerinin etkili olduğu düşünülüyor.