Otoda kampanya rüzgarı piyasayı canlandırmadı! Satışlarda sert fren

7 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan düzenleme öncesi araç bayilerinde kampanyalar hızlandı. AB mevzuatına göre bazı güvenlik donanımı olmayan araçların satışı yasaklanacak. Türkiye de AB mevzuatına uyum çerçevesinde yeni bir döneme giriyor.

SIFIR OTODA MAYIS FRENİ!

Bayiler ellerindeki stokları eritebilmek için kampanyalarını hızlandırsa da araç satış rakamları düşük kalmaya devam ediyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODD) verilerine göre mayıs ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %8,19 azalarak 80.260 adet oldu.

PİYASADAKİ DARALMANIN ANA SEBEBİ NE?

Peki sıfır otoda kampanyalar ne zaman sonlanır? Temmuz öncesi sıfır araç almak bir fırsat mı? Kampanyalara rağmen piyasadaki daralmanın nedeni ne? Şu anda piyasada en düşük fiyatlı araçlar hangileri?

Konuyla ilgili merak edilenleri İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Ertemel konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “2024 yılı ilk çeyreğinde satış adetleri yüksek seyretse de, nisan ayı itibarıyla sıfır araç talebinin azalabileceğini ve yıllık bazda %20 ile 25 oranında daralma beklediğimizi daha önce milliyet.com.tr’ye yaptığım açıklamalarımda belirtmiştim.

Nitekim bu görüşümüze paralel olarak nisan ayında başlayan daralma, mayıs ayında da etkisini gösterdi. Mayıs ayında otomobil satışları %8.2 daralarak 80.260 adetle kayıtlara geçmiş oldu. Finansman olanaklarının oldukça azalması, bulunsa dahi tüketicinin karşısına çıkan yüksek faizler yaşanan daralmanın ana sebepleri arasında.

‘TÜKETİCİ TALEBİ ARZU EDİLEN SEVİYEDE DEĞİL’

Öte yandan mevduat birikimlerine sunulan yüksek faiz oranları da tüketicinin planlarını ertelemesindeki diğer ana faktörlerden bir tanesi. Tüm bu koşullar bir araya geldiğinde, mevcutta cazip kampanyalar olsa dahi tüketici talebinin arzu edilen seviyede olmadığını söylemek mümkün.

SIFIR FİYATLARDA DÜŞÜŞ OLUR MU?

Otomobil bir ihtiyaç. Dolayısı ile bizlere “otomobil almak için doğru zaman ne zaman?” sorusu yöneltildiğinde daima “otomobil almak için doğru zaman bu zaman” cevabını veriyoruz. Fiyatlar olarak değerlendirmek gerekirse, son dönemde düşük talep sebebiyle cazip kampanyaların tüketicilere sunulduğunu görmekteyiz. Bu durum sadece sıfır otomobile değil, ikinci el otomobile de uygun fiyatla erişimi beraberinde getiriyor. Maliyetler düşünüldüğünde otomobil fiyatlarında daha fazla düşüş beklemiyoruz. Dolayısı ile mevcut fiyat ve koşullardan yararlanmak tüketicinin lehine olacaktır.

KAMPANYALAR TEMMUZ SONRASI DA SÜRECEK Mİ?

Genel güvenlik yönetmeliği doğrultusunda araçlarda bulunacak zorunlu donanımlar ek maliyet anlamına geldiğinden, gelecek dönem otomobillerde bu maliyetlere bağlı olarak %2 ile 3 oranında fiyat artışları görebiliriz. Ancak bu noktada kampanyaların seyrini belirleyecek ana faktör talep olacaktır. Talep düşük devam ettiği taktirde fiyat artışları yaşansa dahi markaların kampanyalarla bu artışları tüketici lehine destekleyeceği ve kampanyaların 7 Temmuz sonrası da devam edeceği kanaatindeyiz. Talep yükseldiği taktirde kampanyalar sona erecektir.

İŞTE PİYASADA EN DÜŞÜK FİYATLI 4 MODEL

Şu anda küçük Hatchback otomobil olan Kia Picanto, aynı segmentte bulunan Hyundai i10 ortalama 850.000 TL fiyatlarıyla en uygun sıfır otomobiller arasında. Renault Clio ve Fiat Egea modelleri de diğer uygun fiyatlı otomobiller arasında.

İKİNCİ ELDE DURGUNLUK NE ZAMAN SONLANIR?

İkinci el piyasasında yaklaşık 8 aydır devam eden genel bir durağanlık söz konusu. Yine krediler ve yüksek mevduat oranları bu pazarda yaşanan daralmanın ana faktörleri arasında. Yaz aylarında bir miktar hareketlilik beklense de bu faktörlere bağlı olarak satış adetleri arzu edilen seviyenin oldukça altında seyrediyor.

Öte yandan ikinci el otomobile talep edilen fiyatların, sıfır otomobil fiyatlarına istinaden yüksek olduğuna dair genel bir kanaat söz konusu. Bu kanaatin ikinci elde yaşanan durağanlığın bir diğer ana sebebi olduğunu söylemek mümkün. Bu aşamada talebin tekrar ikinci ele de kayması için reel fiyat makasını gözetmek oldukça önemli. Özellikle kullanıcıların rasyonel yaklaşımla reel fiyatları kabul etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan otomobil satıcısı meslektaşlarımızın da alım ve satım aşamalarında bu fiyat makasını gözetmeleri ticaretlerine pozitif yansıyacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx