Siğilli bamyası tarladan sofraya alın teriyle geliyor: Kızım sabah ağlaya ağlaya geliyor

Keşan’da Siğilli Bamya Coğrafi İşaret Aldı

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan başvuru sonucunda, Siğilli bamya 7 Aralık 2020 tarihinde 617 tescil numarasıyla coğrafi işaret alarak tescillendi. Siğilli bamya, Türkmen, Kılıçköy, Boztepe, Şabanmera, Karlıköy, Kızkapan ve Karahisar köylerinde yaygın olarak yetiştirilen bir üründür ve Sultani bamya çeşidinden elde edilmektedir.

Ortalama 1,5 ile 3 santimetre uzunluğundaki bamya, elle toplanmakta ve iki günde bir hasat edilmektedir. Ürünün dönüm başına 10-15 kilogram arasında verim sağladığı bilinmektedir. Tarlada tamamen insan gücüyle toplanan bamya, doğal yöntemlerle yetiştirilerek yerel pazarlarda ve şehir dışında satılmaktadır. Bu doğal bamya, yüksek fiyatına rağmen tüketiciler arasında ilgi görmektedir ve Keşanlı üreticiler için önemli bir gelir kaynağı olmaya devam etmektedir.

Siğilli Bamyanın Özellikleri

Siğilli bamya, diğer bamya çeşitlerinden farklı olarak koyu yeşil rengi, düzgün beşgen yapısı, tüysüz yüzeyi, küçük çekirdekleri ve sulama gerektirmeyen özellikleriyle öne çıkmaktadır. Bu özellikleriyle Keşan bölgesinin kumlu ve tınlı toprağı, az yağışlı iklimi bamya yetiştiriciliği için uygun bir ortam sunmaktadır.

Üreticilerin Çalışma Koşulları

Üretici Serdar Keçici, sabahın erken saatlerinden akşam saatlerine kadar süren yoğun çalışma şartlarına dikkat çekerek, bamya toplamak için sabah 6’da işe başladıklarını ve akşam 4-5’e kadar çalıştıklarını belirtiyor. Fişi tek tek elle toplandığını vurgulayan Keçici, Siğilli bamyanın tarlada 120-130 TL, pazarda ise 200-250 TL arasında satıldığını ifade ediyor. Ürün, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere de Keşan Siğilli bamya olarak gönderilmektedir.

İşçilerin Zorlukları ve Talepleri

Tarlada çalışan yevmiyeci Binnaz Kuru, ellerinin yara içinde olduğunu ve yevmiyelerinin yeterli olmadığını belirterek zorlu çalışma koşullarına dikkat çekiyor. Aynı şekilde diğer işçi İpek Şirin de, bamyanın toplanma sürecinin zahmetli olduğunu ve daha iyi çalışma şartlarını hak ettiklerini söylüyor.

Related Posts

Tekstilin kalbi duruyor: İstanbul’da kepenkler bir bir iniyor

İstanbul’un tekstil merkezlerinde kriz derinleşiyor. Yüzlerce işletme kepenk kapatırken, esnaf artan maliyetler ve yetersiz destek nedeniyle hayatta kalmaya çalışıyor.

TOKİ’den 56 ilde büyük kampanya: İstanbul ve Ankara’da sudan ucuza arsa satılacak

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türkiye genelinde 56 ilde bulunan toplam 642 arsayı satışa çıkaracağı tarihi açıkladı.

Küresel piyasalarda tarife belirsizlikleri şirket bilançolarına yönelik iyimserlikleri gölgeliyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası (21 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,95 değer kazanarak 10.568,56 puana yükseldi. Cuma günü 10.366,16 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 47,08 puan artışla 10.413,24 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Kuraklık çeltik üretimini de vurdu!

Ömer ERGİN – EDİRNE / YENİÇAĞ Edirne’de başta Meriç Nehri olmak üzere Tunca ve Ergene nehirleri kuraklık nedeniyle adeta can çekişiyor. Son yılların en düşük su seviyesine ulaşan nehirlerden sulanan çeltikler kuruma riski ile karşı karşıya. Geçen …

Küresel piyasalar haftaya karışık seyirle başladı (21 Temmuz 2025)

Dünya genelinde gümrük tarifelerinin ülke ekonomilerine olası etkileri belirsizlik kaynağı olmayı sürdürüyor. ABD’nin çeşitli ülkelerle karşılıklılık esaslı tarifelerinin yürürlüğe gireceği 1 Ağustos tarihi yaklaşılırken, tarifelere ilişkin …