Tarihî miras Karahantepe’nin kazı alanı için koruma çatısı inşa ediliyor

Şanlıurfa’da Geleceğe Miras Projesiyle Karahantepe Koruma Altında!

Şanlıurfa’da insanlık tarihine ışık tutan Karahantepe, artık daha güçlü bir şekilde korunacak. Geleceğe Miras Projesi kapsamında, kazı alanını koruma çatısı ile buluşturacaklar. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kazı alanını koruma altına alarak binyılların izlerini geleceğe taşıyacaklarını açıkladı.

Bakan Ersoy’un konuya ilişkin paylaşımı ise şu şekilde:

Karahantepe: Geçmişi Korumak, Geleceğe Taşımak… Binlerce yıl öncesine dayanan miras… Taşlara kazınmış hikâyelerin sessiz tanıkları olarak insanlık tarihine ışık tutan Karahantepe…

Karahantepe’de Gerçeğe Miras Projesi ile büyük bir adım atılıyor! Kazı alanı, koruma çatısı ile buluşturularak binyılların izleri geleceğe taşınıyor.

5 bin metrekarelik alan artık doğal yapısını bozmadan korunacak.

Estetik ve işlevsel bir şekilde tasarlanan koruma çatısı, araziye organik bir bütünlük sunacak.

Doğal havalandırmaya imkân tanıyan açıklıklar ve azaltılmış kolon sayısıyla mükemmel bir yapı!

Karahantepe, insanlığın ortak mirası… Ve biz, bu mirası gelecek nesillere taşıma kararlılığını gösteriyoruz!

5 bin metrekarelik alan koruma altında

M.Ö. 9. binyıla tarihlenen ve önemli buluntulara ev sahipliği yapan Karahantepe’de, insan ve hayvan heykelleriyle süslenmiş birçok kamusal yapı gün yüzüne çıkarıldı.

Geçtiğimiz yaz aylarında keşfedilen yabani eşek figürü, bölgenin tarihî önemini bir kez daha vurguladı.

Devam eden kazı çalışmalarıyla açığa çıkarılan 5 bin metrekarelik alan, bu yeni proje ile tamamen koruma altına alınacak.

Tarihî dokuya uyumlu, modern koruma çatısı

Koruma çatısı, doğal dokuya zarar vermeden alanın korunmasını sağlayacak şekilde tasarlandı.

Dalgalı formuyla araziye organik bir uyum sağlayan proje, iç mekân konforunu artırmak için doğal havalandırma sağlayan açıklıklar içermektedir.

Kolon sayısını minimum düzeye indiren modüler yapı, kazı alanının karakteristik yapısını korurken gelecekte yapılacak çalışmalara genişleme imkânı sunmaktadır.

Related Posts

Kemal Sunal’sız 25 yıl: Gül Sunal’dan duygu dolu paylaşım

Kemal Sunal’sız 25 yıl: Gül Sunal’dan duygu dolu paylaşım

All of Us Are Dead 2. sezon ne zaman? All of Us Are Dead 2. sezon yayın tarihi belli oldu mu?

Güney Kore’nin zombi kıyameti temalı fenomen dizisi “All of Us Are Dead” 2. sezon için geri sayım başladı. 2022 yılında büyük ses getiren yapım, Hyosan Lisesi öğrencilerinin zombi salgınıyla mücadelesini anlatan sürükleyici hikayesiyle milyonları ekrana kilitledi. Park Ji-hu, Yoon Chan-young, Cho Yi-hyun ve Park Solomon gibi sevilen oyuncuların geri döneceği yeni sezonda, Nam-ra’nın hibrit zombi hikayesi ve Seoul’un düşmüş şehir atmosferi merak uyandırıyor. Peki, All of Us Are Dead 2. sezon ne zaman çıkacak? All of Us Are Dead 2. sezon yayın tarihi resmi olarak açıklandı mı?

Mutlak butlan nedir? CHP Kongresi için konuşulan siyasette mutlak butlan ne demek? Detaylı bilgiler

Mutlak butlan tartışması devam ediyor. Son günlerde Türk siyasetinin gündemine oturan ve özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kurultayı ile ilgili tartışmalarda sıkça duyulan mutlak butlan, anlamı ile merak konusu oluyor. Peki, hukuki bir kavram olan mutlak butlan ne anlama geliyor ve siyasetteki yansımaları neler? Mutlak butlanın tanımı, hukuki sonuçları ve CHP Kurultayı bağlamındaki önemi hakkında detaylı bilgiler

YKS’nin ardından adayları nasıl bir süreç bekliyor?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 21-22 Haziran’da düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS), 2 milyon 560 bin 649 aday başvurdu.

TYT’de optiğe imza atmayı unutanların sınavı geçersiz mi olacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumunda optik forma imza atmayı unutan adayların sınavlarının geçerliliği konusunda adaylar arasında endişe yaşanıyor. ÖSYM’nin yayımladığı 2025 YKS Kılavuzu ve geçmiş yıllardaki uygulamalar incelendiğinde, bu durumun sınavın geçerliliğini doğrudan etkileyip etkilemediği merak konusu oluyor. Peki, TYT’de optiğe imza atmayı unutanların sınavı geçersiz mi olacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

İsrail ve İran’ın nükleer silahı var mı? Nükleer belirsizlik detayı!

İsrail ve İran’ın nükleer silahı var mı sorusu, savaş dolayısıyla merak konusu oluyor. İsrail, nükleer silahlara sahip olduğu yaygın olarak kabul edilen ancak bunu resmi olarak ne doğrulayan ne de yalanlayan bir politikaya sahiptir. Bu durum, nükleer belirsizlik (nuclear ambiguity) olarak adlandırılır. Uzmanlar, İsrail’in Dimona nükleer tesisinde nükleer silah geliştirdiğine inanmaktadır. Çeşitli raporlar, İsrail’in 90 civarında nükleer savaş başlığına sahip olduğunu ve bunları fırlatabilecek kapasitede olduğunu öne sürmektedir. İşte, İsrail ve İran’ın nükleer silah kullanımı hakkında detaylı bilgiler