TOGG ve teşviklerin etkisi: Türkiye elektrikli araç satışlarında dünyanın ilk 10 ülkesi arasında

Elektrikli Araç Satışlarıyla Türkiye, Dünyanın En Büyük Pazarları Arasında Yerini Aldı

İngiltere merkezli bağımsız araştırma kuruluşu New AutoMotive verilerine göre, Türkiye, elektrikli araç satışlarında dünyanın en büyük 10 pazarından biri haline geldi.

Nisan Ayında Rekor Büyüme

Nisan 2025’te global çapta 977 bin elektrikli araç satışı gerçekleşti. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek nisan ayı satışı olurken, geçen yıla göre %29’luk bir artış yaşandı.

  • Çin, global satışların %68’ini gerçekleştirirken,
  • ABD %10’luk payıyla ikinci sırada yer aldı.
  • Almanya 45.354 araçla üçüncü oldu.
  • Türkiye ise 11.173 araç satışıyla listenin dikkat çeken isimlerinden biri oldu.

Akdeniz’in Lideri Türkiye

Nisan ayındaki performansıyla Türkiye, Akdeniz ülkeleri arasında lider konumuna yükseldi. İspanya, İtalya, Slovenya, Hırvatistan ve Yunanistan gibi ülkeleri geride bırakan Türkiye, bataryalı elektrikli araç pazarındaki %10’luk payıyla da dikkat çekiyor.

Hedef Hollanda, Norveç Geride Kaldı

Son 12 aylık dönemde Türkiye, 123.982 araç satışıyla Norveç’i geride bırakarak küresel sıralamada 8. sıraya yükseldi. Hollanda ise 129.560 satışla lider konumda bulunuyor.

Rekor Kıran Türkiye

Türkiye, Aralık 2024’te 17.894 araç satışıyla elektrikli araç pazarında en yüksek seviyeye ulaştı. Bu rakamla Türkiye, o ay dünyada en çok elektrikli araç satışı gerçekleşen 6. ülke oldu.

New AutoMotive CEO’sundan Övgüler

New AutoMotive CEO’su Ben Helmes, Türkiye’nin elektrikli araç pazarındaki etkileyici yükselişini vurgulayarak, Avrupa otomotiv sahnesinde Türkiye’yi önemli bir büyüme hikayesi olarak nitelendirdi. Helmes, bu başarının arkasında devlet teşvikleri, yerli marka Togg’un başarısı, genişleyen şarj altyapısı, artan model çeşitliliği ve yükselen akaryakıt fiyatlarının etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, Helmes Türkiye’nin elektrikli araç pazarında gelecek dönemde güçlü büyümesini sürdüreceğini öngördü.

Related Posts

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

IBM yeni çipleriyle basitleştirilmiş yapay zekayı hedefliyor

IBM diğer çip üreticilerine kıyasla daha fazla güç tasarrufu sağlayacak ve aynı zamanda yapay zekanın iş operasyonlarında uygulanma sürecini basitleştirecek yeni veri merkezi çiplerini ve sunucularını duyurdu.

Türkiye’nin süper bilgisayarından 7 bin 400 kişi yararlandı

Süper bilgisayardan 7 bin 400’den fazla araştırmacı faydalanırken ağustosta devreye alınacak 3’üncü faz ile yapay zeka ve veri yoğun bilimsel uygulama hizmetlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Bilek Güreşi Şampiyonası’na Kayseri damgası

Gümüşhane’de düzenlenen Okul Sporları Yıldızlar Bilek Güreşi Türkiye Şampiyonası’na Kayseri’den katılan okullar toplamda 10 madalya kazandı.

BTK yerli çip raporu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel çip ihtiyacının artmasıyla birlikte, Türkiye de bu stratejik alanda uzun vadeli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu doğrultuda “Çip Endüstrisi ve Haberleşme …