Türksat 6A uydusunda ilk ihracat: Türkiye, Güney Asya pazarına girdi

Abdulkadir Uraloğlu: Türksat, Güney Asya Pazarına Direkt Hizmet Vermeye Başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A uydusu üzerinden yapılan ilk ihracatla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, Dubai’de düzenlenen “CABSAT 2025 Fuarı”nda Türksat 6A üzerinden gerçekleştirilen ilk ihracatı duyurdu.

Bakan Uraloğlu, Türksat’ın uydu hizmetleri alanında geldiği noktayı vurgulayarak, Batı ve Güney Asya’ya yönelik kapasite satışının gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin kendi geliştirdiği ilk haberleşme uydusu Türksat 6A’nın yalnızca kapasite satışı yapılmakla kalmayıp aynı zamanda Türkiye’nin uzaydaki teknolojik egemenliğinin de tescillendiğine dikkat çekti.

Uraloğlu, Türksat’ın artık Türkiye için değil, bölge ülkeleri ve küresel pazarlar için de güçlü bir uydu operatörü haline geldiğini belirtti. Türksat 6A’nın uluslararası pazara entegrasyonuyla birlikte Türkiye’nin uydu hizmetleri gelirinin artacağını söyleyen Uraloğlu, Türksat’ın uydu filosuyla dünyanın yüzde 65’ine ulaşabildiğini ve artık Türkiye’nin uluslararası markalarından biri haline geldiğini vurguladı.

Uraloğlu, Türksat’ın Güney Asya pazarında faaliyet göstermeye başlamasıyla uluslararası rekabette daha güçlü konuma geldiğini belirtti. Türksat’ın uluslararası alanda marka değerini daha da yükselttiğini ifade eden Uraloğlu, Türk mühendislerinin geliştirdiği milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın ticari olarak ihraç edilmesinin önemine de değindi.

Bakan Uraloğlu, Türksat’ın uydu filosuyla uluslararası hizmet hedeflerine göre planlama yapıldığını ve bugün bu planlamanın somut sonucunu gördüklerini belirterek, “Artık biz uzayda sadece izleyen değil, yön veren taraftayız” dedi. Yapılan ihracatla Türksat’ın yüksek teknoloji alanında dışa bağımlılıktan uzaklaştığını ve uluslararası alanda daha güçlü olduğunu vurgulayan Uraloğlu, Türksat’ın küresel bir oyuncu haline geldiğini sözlerine ekledi. (AA)

Related Posts

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

IBM yeni çipleriyle basitleştirilmiş yapay zekayı hedefliyor

IBM diğer çip üreticilerine kıyasla daha fazla güç tasarrufu sağlayacak ve aynı zamanda yapay zekanın iş operasyonlarında uygulanma sürecini basitleştirecek yeni veri merkezi çiplerini ve sunucularını duyurdu.

Türkiye’nin süper bilgisayarından 7 bin 400 kişi yararlandı

Süper bilgisayardan 7 bin 400’den fazla araştırmacı faydalanırken ağustosta devreye alınacak 3’üncü faz ile yapay zeka ve veri yoğun bilimsel uygulama hizmetlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Bilek Güreşi Şampiyonası’na Kayseri damgası

Gümüşhane’de düzenlenen Okul Sporları Yıldızlar Bilek Güreşi Türkiye Şampiyonası’na Kayseri’den katılan okullar toplamda 10 madalya kazandı.

BTK yerli çip raporu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel çip ihtiyacının artmasıyla birlikte, Türkiye de bu stratejik alanda uzun vadeli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu doğrultuda “Çip Endüstrisi ve Haberleşme …