Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi nedir? UTTS kimler için zorunlu? UTTS montaj ücreti ne kadar?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Uygulama Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemelerle, akaryakıt sektöründe rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle daha etkin mücadele edilmesi amaçlanıyor.  Peki, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi nedir? UTTS kimler için zorunlu? UTTS montaj ücreti ne kadar? İşte, ayrıntılar..

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ NEDİR?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt sektöründe kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi ve rekabet eşitliğinin sağlanması amacıyla geliştirilen bir sistemdir. Bu sistem, akaryakıt istasyonlarındaki pompalarla entegre çalışarak, taşıt plaka bilgilerinin manuel girişini önleyip otomatik olarak ödeme kaydedici cihazlara aktarılmasını sağlar. UTTS, akaryakıt satış işlemlerinde vergi güvenliği ve denetim süreçlerinin daha etkin yürütülmesini amaçlıyor?

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ KİMLER İÇİN ZORUNLU?

Aşağıda belirtilen taşıt gruplarına sahip mükelleflerin, taşıtlarını ilgili tarihlere kadar Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) kaydettirmeleri zorunludur:

Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olup iş amaçlı kullanılan taşıtlar › En geç 31 Ocak 2025

Trafiğe ilk kez kaydedilen sıfır kilometre bireysel taşıtlar › 1 Temmuz 2025’ten itibaren, kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içinde

Akaryakıt dağıtım şirketlerine ait taşıt tanıma sistemlerini kullanan bireysel taşıtlar › En geç 30 Haziran 2025

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

1. Resmi web sitesine giriş yapın: 

UTTS sistemine kayıt olmak için utts.gov.tr adresine girerek hesap oluşturun.

2. Araç bilgilerini kaydedin: 

Ruhsat, vergi levhası ve gerekli diğer belgeleri sisteme yükleyerek taşıt bilgilerinizi tamamlayın.

3. Taşıt tanıma birimi (TTB) siparişi verin: 

Sistem üzerinden TTB siparişi oluşturarak kayıt işleminizi ilerletin.

4. Ödeme işlemlerini tamamlayın: 

Kredi kartı veya banka havalesi ile ödeme yaparak işlemi tamamlayın.

5. TTB montajını yaptırın: 

Yetkili servis noktalarına başvurarak Taşıt Tanıma Birimi montajını yaptırın ve sistemi kullanmaya başlayın.

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ MONTAJ ÜCRETİ NE KADAR?

2025 yılı için Taşıt Tanıma Birimi (TTB) ücreti 2.326,21 TL + KDV olarak belirlenmiştir. Bu ücretin 1.413,72 TL + KDV’lik kısmı TTB ücretini, 912,49 TL + KDV’lik kısmı ise yetkili servis montaj hizmet bedelini kapsamaktadır.

Birim fiyatlar 2025 yılı boyunca geçerli olacak olup, 2026 ve sonraki yıllarda uygulanacak fiyatlar Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bir önceki yıl için belirlediği Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında artırılarak güncellenecektir. Yeni fiyatlar her yıl 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girecek ve www.utts.gov.tr adresinde duyurulacaktır.

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ MONTAJ NASIL YAPILIR?

UTTS montaj işlemleri, Türkiye genelindeki yetkili montaj servisleri tarafından gerçekleştirilmektedir. 81 ilde faaliyet gösteren mobil ve sabit montaj ekipleri, randevu sistemi ile hizmet sunmaktadır. Taşıt sahipleri, Tora UTTS randevu sistemi üzerinden online olarak randevu oluşturabilir ve en yakın montaj noktasına yönlendirilebilir.

Related Posts

Ukrayna, fotoğrafları paylaştı: Vatikan’da Trump-Zelenski görüşmesi

Ukrayna ve ABD liderleri, Beyaz Saray’da kameralar önünde tartışmalarının ardından bugün Papa Francis’in cenazesi dolayısıyla ziyaret ettikleri Vatikan’da bir araya geldi.

İBB’ye operasyonlarda 2. dalga… Özgür Çelik ‘zaman ayarlı’ diyerek tepki gösterdi: ‘Bu rant hırsı nedir, kimlere sözler verildi?’

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, bu sabah İBB’ye yönelik gerçekleştirilen operasyona ilişkin “Bu rant hırsı nedir ya? Bu memleket kimlere parsel parsel satıldı ya? Kimlere sözler verildi? Bu ne hırs yani? Dün tebligat yapan adamı bugün gözaltına almak bu neyin hırsı? Kime sözler verildi? Buraların sözü kime verildi” dedi.

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa’nın doktoru Cumhuriyet’e konuştu: ‘Gözaltı sürecinde bile tıbbi destek almalı’

İBB’ye yönelik ikinci dalga operasyonda işlem yapılan 101 kişinin 53’ü için gözaltı kararı verildi. Yakın zamanda ciddi bir operasyon geçiren İSKİ Genel Müdürü Başa da gözaltına alınanlar arasında yer aldı. Başa’nın doktorum Cumhuriyet’e konuştu.

Bülent Arınç’tan, CHP’li Gülizar Biçer Karaca’ya ‘Can Atalay’ tebriği

TBMM’de, seçilmiş TİP Milletvekili Can Atalay hakkında AYM’nin vermiş olduğu ‘vekilliğin düşürülmesinin yok hükmünde’ olduğu kararını okutan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’ya Bülent Arınç’tan bir destek daha geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Tek gayemiz insan yetiştirmek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İlim Yayma Cemiyetine gönderdiği video mesajda, destek vermeye devam edeceklerini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tek gayemiz insan yetiştirmek.” dedi.

Gazze’de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, İsrail’in yardım erişimini engellemesinin ardından Gazze Şeridi’ndeki son gıda stoklarının da tükendiğini ve aşevlerinin yakında kapanacağını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir