Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Iyotun Önemi ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Kılıçlı iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığını vurguladı.

İyotun vücuttaki birçok temel işlevi düzenlediğini belirten Kılıçlı, hormonlardan kalp atışına, bağırsak hareketlerinden saç büyümesine kadar birçok süreci kontrol ettiğini söyledi.

“İyot eksikliği sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmaz, aynı zamanda hormon eksikliklerine de neden olabilir. Özellikle gebelik döneminde annenin yeterli iyot alamaması, çocukta kalıcı zeka geriliğine ve zihinsel gelişimde olumsuz etkilere neden olabilir,” dedi Kılıçlı.

Kılıçlı, fazla iyot alımının da zararlı olabileceğini vurgulayarak, özellikle bazı tiroit hastalıklarını tetikleyebileceğini belirtti.

İyotun eksikliği kadar fazlasının da tehlikeli olduğunu belirten Kılıçlı, fazla iyot alımının bazı hastalıklarda olumsuz etkilere yol açabileceğini ifade etti.

Deniz ürünlerinin iyot açısından zengin kaynaklar olduğunu belirten Kılıçlı, ayrıca iyotlu tuzların da önemli bir kaynak olduğunu söyledi.

“Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından iyotlu tuzlara belli oranlarda iyot eklenmektedir. Ancak bazı hastalıklar nedeniyle iyotsuz tuz kullanılması gereken bireyler de olabilir. Bu nedenle bireylerin mutlaka hekim önerisine uyması gerekmektedir,” uyarısında bulundu Kılıçlı.

Gebelik döneminde iyot ihtiyacının arttığını vurgulayan Kılıçlı, hamile bireylerin yeterli iyot alımının önemli olduğunu belirtti.

Related Posts

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.