Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

Vücutta İltihap ve Kolesterol İlişkisi: Bilim İnsanlarından Büyük Keşif

Bilim insanları, vücutta iltihap arttığında neden kolesterol seviyelerinin kontrol dışına çıktığını açıklayan ve milyonlarca insanın hayatını olumlu yönde etkileyebilecek önemli bir “anahtar enzim” keşfettiler.

Teksas Üniversitesi Arlington kampüsündeki araştırmacılar, iltihabın kolesterol metabolizmasını bozarak kalp hastalıkları, diyabet ve hatta bunama gibi ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebileceğini ortaya koyan önemli bir buluş yaptılar. Çalışma, bağışıklık sisteminde görevli makrofaj hücrelerine odaklandı.

Kimya profesörü Dr. Subhrangsu S. Mandal liderliğindeki ekip, “IDO1” adı verilen bir enzimin iltihap sürecinde etkinleştiğini ve bu süreçte kolesterol emilimini engelleyen “kinürenin” adlı bir maddeyi ürettiğini tespit etti. IDO1’in bloke edilmesi durumunda ise makrofajların kolesterolü daha sağlıklı bir şekilde işleyebildiği gözlemlendi.

Dr. Mandal, “Bu keşif, iltihapla ilişkili hastalıkların temelini anlamamıza yardımcı olabilir. IDO1’in bloke edilmesinin yalnızca kolesterol seviyelerini dengelemekle kalmayıp, kalp hastalığı, diyabet, kanser ve nörolojik rahatsızlıklar gibi birçok sağlık sorununu önleme potansiyeli taşıdığını” belirtti.

Araştırmada ayrıca IDO1’e ek olarak nitrik oksit sentaz (NOS) adlı başka bir enzimin de etkileri kötüleştirdiği belirlendi. Bilim insanları, hem IDO1 hem de NOS’un hedef alındığı yeni tedavilerin, inflamasyona bağlı kolesterol bozukluklarını kontrol altına alma konusunda önemli bir ilerleme sağlayabileceğine inanıyorlar.

Çalışmada doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin yanı sıra genç araştırmacıların da yer aldığı ekip, bir sonraki aşamada IDO1’i güvenli bir şekilde bloke edecek ilaç mekanizmalarını araştırmayı hedefliyor.

Related Posts

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Ne koşu ne fitness! Japonların 30 dakikalık sırrı dünyayı peşinden sürüklüyor

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.